olej silnik 1,6 GDI
olej silnik 1,6 GDI
Witam serdecznie wszystkich na forum. Od dziś jestem posiadaczem Tucson 1.6 benzyna GDI 2016. Chcę w pierwszej kolejności wymienić olej, pod maską miałem informację o oleju 5W-40, czytałem że najlepiej stosować 5W-30. Dlatego mam pytanie czy zostać przy 5W-40 czy spokojnie wymienić na 5W-30? Jaki olej polecacie? Filtry oleju- Bosch? Filtr powietrza, kabinowy? Dziękuje za odpowiedzi.
- wojto89
- Auto: Tucson, 1.6 T-GDI 7DCT, AWD, LIMITED
- kolor: Coliseum Gray
Re: olej silnik 1,6 GDI
Moim zdaniem olej powinien być 5W-30... Instrukcja obsługi nie dopuszcza innych dla tego silnika...
Jeżeli chodzi o filtry to bierz wszystko Manna, raz kupiłem filtr oleju Boscha i miał zrąbany gwint, w ogóle nie dało się tego wkręcić... Raz też miałem inny filtr powietrza to ledwo się zmieścił w tej kieszeni... Mann bez problemowo, wszystko idealnie pasuje
Jeżeli chodzi o filtry to bierz wszystko Manna, raz kupiłem filtr oleju Boscha i miał zrąbany gwint, w ogóle nie dało się tego wkręcić... Raz też miałem inny filtr powietrza to ledwo się zmieścił w tej kieszeni... Mann bez problemowo, wszystko idealnie pasuje

-
- Auto: 1.6 gdi 132Cv
- kolor: Polar White
Re: olej silnik 1,6 GDI
Witam. Jak jeszcze nie wymieniłes to olej 5w30 C2/C3 a resztę to jak kto uważa filtr oleju Filtron op617/1, filtr powietrza Bosch f 026 400 185 a kabiny założyłem taki blu print adg025 94 ja wymieniam na takie. Uważaj te silniki są bardzo uczulone na gorszy olej.l,wymieniaj co 10 tys. choć serwis pisze 15 tys. Gdzieś w moich postach są fotki ksiażki serwisowej temat filtr paliwa.